Donder, bliksem en geen vuiltje aan de lucht

Economie is de kunst van het redelijke evenwicht. Het is een oeroud principe dat onze continue alertheid vergt, het is een spel van menselijke aspiraties en evolutionaire groeiprocessen. Op elk moment kan een crisis ontstaan en dan wordt het kunst om het evenwicht te herstellen. Een crisis kan ook ongewild ontstaan omwille van het mondialiseringsproces, de evolutie schrijdt nu eenmaal verder. Integratie, synchronisatie en innovatie zijn inherent aan dit proces, alles hangt samen. Politiek waakt over dit redelijke evenwicht, net zoals ze maatregelen neemt om het maatschappelijke welzijn te dienen.

Verbeeldingskracht

Beeldt u even in dat er twee werelden – volledig van elkaar gescheiden – bestaan, elke wereld weerspiegelt een ideale samenleving. De economie draait als een duurzame motor, mens en milieu staan centraal. Ieder draagt z’n spreekwoordelijke steentje bij en problemen zijn minimaal. Elke wereld heeft een rechtvaardig monetair systeem, onvergelijkbaar anders dan wat we vandaag kennen. Zo werken ze niet met BBP maar BNG, ieder van ons kan zich hierover informeren.

Integratie

Door de evolutie komen de twee werelden steeds dichter tot elkaar, ze integreren. Plots blijkt dat beide werelden totaal uit balans geraken, inwoners vrezen voor hun toekomst en komen in verzet. Er ontstaat een crisis die tot heel wat turbulentie en wantrouwen leidt. De regeringen van beide werelden komen samen om een analyse te maken. Snel blijkt dat het gaat over een resonantieprobleem, een probleem dat ontstaat door het verschillend waarderen van koopwaar. Om kort te zijn, in de ene wereld kost een banaan 10x meer dan in de andere. Anders gezegd, door de integratie ontstaat er plots een inkomenskloof, iets dat eerder geen probleem was.

Herstel

Na intern beraad besluiten de regeringen om samen te werken en de oude situatie zo snel mogelijk te herstellen. Het redelijke evenwicht staat voorop opdat het vertrouwen terugkeert en het monetaire beleid staat centraal om deze oefening te realiseren. Biflatie vormt de grondslag, de bevolking wordt correct geïnformeerd over de plannen en stelt vertrouwen in het beleid. Zonder in detail te gaan, drie zaken worden vooropgesteld om dit proces in versneld tempo door te voeren. Een herstelplan wordt gemaakt waarin deze drie elementen simultaan gebruikt worden:

  1. Quantitative Easening For People
  2. Herstel koopkrachtpariteit
  3. Invoering uniforme munt

Een aantal ingenieurs beraden zich over de meest efficiënte manier om dit plan uit te voeren, er zijn immers verschillende opties mogelijk. Zo kiezen ze bv niet voor een volledig nieuwe munt maar het behoud van één van de reeds bestaande munten. Soortgelijk kiezen ze om de prijzen aan te passen aan de hoogst nominale waarden, de QEFP leent zich hiervoor. Ook hierover wordt de bevolking correct ingelicht opdat geen misverstanden ontstaan. Co-creatief wordt het plan uitgevoerd waardoor de rust en het vertrouwen zich kan herstellen. De twee werelden zijn nu geïntegreerd en de evolutie kan verder gedijen, nieuwe problemen kunnen zich altijd voordoen.

Gekkenwerk

Plots merkt men in de verte nog een wereld, er blijkt wat aan de hand. Niet enkel lijkt men nog te strijden tegen een gigantische schuldenberg, ook een gezond monetair beleid lijkt onmogelijk door het monopolyspel dat ze er nog op nahouden. De bevolking weet echter wel dat het gehanteerde monopolyspel achterhaald is, de situatie is werkelijk tragisch absurd. Kortom, het is gekkenwerk en politiek weet niet meer wat te doen, de malaise wordt afgewenteld op de bevolking. Waar gaat dit eindigen? En wat met de beschikbare oplossingen? Nog nooit van gehoord?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s