Neutraliteit van geld

Door eenvoudige toevoeging van deflatie worden we herinnerd aan de neutraliteit van geld, een economisch grondbeginsel. Neutraliteit van geld wil zeggen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de geld- en goederenstromen. Dit betekent dat er in een economie nooit sprake kan zijn van een geldtekort. Deze stelling lichten we toe aan de hand van een eenvoudig voorbeeld.

Economie

Geld heeft geen intrinsieke waarde, het is een idee dat we in tastbare vorm hebben omgezet. Een boekhouding is een meetinstrument dat rapporteert over de stand van zaken, we openen onze economie met een beginbalans. Elke speler krijgt een som geld en steekt dit in z’n actieve kas, de tegenpost is eigen vermogen.

Waardencreatie

Het spel kan beginnen en we gebruiken grondstoffen om – als referentie – huizen te bouwen. Het geld rolt doorheen het circuit en we betalen alles ‘handje contantje’. Anders gezegd, er ontstaan geen schulden en dat alsof het directe ruilhandel betreft. Na verloop van tijd staan er huizen die we een waarde toekennen. We maken een momentopname en zien dat er veel meer waarde is dan geld.

We krijgen nu een glimp van de neutraliteit van geld. Stel dat morgen iemand alle huizen wil kopen dan zal dat simpelweg niet lukken, er is immers niet genoeg geld. Een manier om dat wel te doen is door kwantitatieve verruiming, het is dezelfde methodiek als bij de start van ons spel.

Kwantitatieve verruiming

We besluiten in consensus om iedereen een gelijke kapitaalsinjectie te geven, op deze manier is het geldbedrag gelijk aan de waarde van de activa. Deze aanpassing doen we louter facultatief en is uiteindelijk irrelevant, als onze economie verder draait dan ontstaat er immers terug een verschil. Andersom is dus ook mogelijk, bombardeer alles plat en je hebt meer geld dan waarden, het is een eenvoudig verhaal.

Sluier

Het voorbeeld geeft ons het bewijs dat er geen sprake kan zijn van een geldtekort, noch is er een oorzakelijk verband tussen de geld- en goederenstromen. Economisch gezien is er dus werkelijk geen probleem, de realiteit laat echter heel anders vermoeden. Geld werkt hierin als een ‘sluier’, onze aandacht gaat volledig naar het spel en economische grondbeginselen lijken hierdoor uit de aandacht te verdwijnen. Merk op, in heel deze oefening is er nergens sprake van schulden maar toch staan er huizen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s